Türk İnternet Siteleri İlk Açıldıklarında Nasıl Görünüyordu?

İnternet sitelerinin ilk hallerini görmeyi seviyoruz, arada böyle makaleler popüler oluyor. Ama hep "Dünya'nın En Popüler Sitelerinin İlk Halleri" gösteriliyor. Ben de Türk İnternet sitelerinin archive.org'da bulabildiğim en eski ekran görüntülerini biraraya getirip Türk İnternet'ine bir katkım olsun dedim.

İşte, en eskiden başlayarak, ünlü Türk web sitelerinin ilk halleri:



Garanti Bankası - 1997
Günümüzde hala en çok kullanılan banka sitelerinden olan Garanti.com.tr, en eski ekran görüntüsünü bulabildiğim banka sitesi.
Garanti.com.tr

Milliyet - 1997
Bir zamanların en çok ziyaret edilen haber sitesi Milliyet, en eski ekran görüntüsüne ulaşabildiğim haber sitesi oldu. (Türkçe karaktersiz bazı yazılar dikkat çekici)
milliyet.com.tr

Radikal - 1998
En eski haber sitelerinden birisi de Serdar Kuzuloğlu'nun yönetiminde yayına alınan Radikal. Sanırım Milliyet'ten sonra, NTVMSNBC'den önce bir dönem en popüler haber sitesi olmuştu. 
Radikal.com.tr


İş Bankası - 1998
İş Bankası, 1998'den beri online şubesiyle hizmetimizdeymiş. O zamanlarki kişisel sitelerden çok da farkı yokmuş tasarım olarak.
isbank.com.tr


sahibinden.com - 2000
Türkiye'nin en eski ticaret sitesi sahibinden.com, bügün bile yayına olan logosu ve basit tasarımıyla aslında 1999 yılında açılmıştı fakat bulabildiğim en eski görsel 2000 yılına ait.
sahibinden.com


Turkcell - 2000
Nostaljik Sinyal Bebek logosuyla Turkcell, basit bir tasarımla yayındaymış 2000 yılında. "Hızlı Mobil Data" derken şimdiki hıza göre nasıl bir hızdan bahsettiklerini merak ediyorum. Turkcell sitesi sık sık değişen tasarımıyla ve neredeyse her yıl en iyi kurumsal web sitesi ödülleri almasıyla bilinir bu arada.
turkcell.com

MyNet - 2000
Mynet, 2000 yılında neredeyse bugün sunduğu hizmetlerin tamamını sunuyormuş.
mynet.com


ideefixe - 2000
Türkiye'nin Amazon'u olmak için yola çıkan ancak Türklerin pek de okumayı sevmediğini anlayıp bir kitap sitesi olarak kalan ideefixe, ismi zor söylendiği için onlarca farklı alan adı almak zorunda kalmıştı.
ideefixe.com



Hürriyet - 2000
Hürriyet, bu 2000 yılına ait ekran görüntüsünde de görüldüğü gibi, uzun süre "Hürriyetim" adıyla yayın yapmıştı İnternet'te.
hurriyetim.com




e-Kolay - 2001
e-kolay, 2001 yılında hem bir İnternet Servis Sağlayıcı, hem de Türkiye'nin en büyük portalıydı. 
e-kolay.net

Gittigidiyor - 2001
Gittigidiyor, 2001 yılında yayına başladığından beri aynı logosunu korumuş. Üstelik Dünya devi eBay tarafından satın alınmasına rağmen, ismini bile korumaya devam ediyor.
Gittigidiyor.com

Yemeksepeti - 2001

Türkiye'nin en büyük niş ticaret sitesi Yemeksepeti, yakın zamana kadar 2001'deki ekran görüntüsüne çok benzeyen bir ana sayfayla karşıladı bizleri.
yemeksepet.com

Blogcu.com - 2005
Bugün Türkiye'nin en çok sayfa gösterimi yapan 10 sitesinden biri olan Blogcu.com, basit bir blog sayfası olarak tasarlamış ana sayfasını. 
Blogcu.com
Tatil.com - 2005
Günümüzde en dinamik ve en canlı sitelerden olan Tatil.com, 2005 yılında biraz daha statik gözüküyormuş.
tatil.com
izlesene.com - 2006
En fazla sayfa gösterimi yapan Türk sitesi olan video sitesi izlesene.com, video işinin henüz çok masraflı olduğu 2006 yılında yayına başlamış ve bugünkünden çok farklı bir görünüşe sahipmiş.

izlesene.com



3 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel çalışma olmuş hey gidi günler =) kocaman masaüstü bilgisayarlarla crt monitörlerle bağlanırdık kimi zaman süper online ile kimi zaman 146 üzerinden o unutulmaz tuş sesiyle =)..

Adsız dedi ki...

sitenizdeki yazılar ve makaleleri sürekli takip ediyorum, Html tasarım olarak işlerinizde kolaylıklar dilerim.

Burçlar dedi ki...

başarılarınızın devamını dilerim teşekkürler

Son günlerde en çok okunan yazılar

 

bu ne be? Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger