Yer imlerini del.icio.us'a toptan eklemek

İnternette çok dolaşan birisi olarak yığınla yer imim (firefox kullanmayanların anlayacağı dille favori sayfam) var. Bu yer imlerimi bir şekilde İnternet'e yükleyip insanlarla paylaşmak istiyorum ve siteme koyuyordum. Ancak arasıra güncellemek gerektiğinde tüm işlemleri baştan yapmak gerekiyor ve sonunda 2005'te pes ettim.

Web2.0 çılgınlığını yaşadığımız şu aylarda, artık yer imlerinizi de bir web servisine yükleyip daha kolay erişebiliyorsunuz. (Gerçi bu webi bir veritabanı olarak kullanma olayına web 3.0 deniyor ama o ayrı bir konu) Bu bahsettiğim hizmeti veren en ünlü sistem del.icio.us diye bir yer imi paylaşım sitesi. Yalnız benim gibi binlerce yer imi olan birisi için çok da kullanıcı dostu değil, çünkü her siteyi tek tek eklemek gerekiyor.

Bu sorunu yaşayanlara, del.icio.us'a nasıl toplu site eklenir anlatayım:

1. Web tarayıcınızdan yer imlerinizi alın
Firefox için: Yer İmleri > Yer İmlerini düzenle > Dosya > Dışa aktar > Masaüstüne kaydet
İnternet Explorer için: Dosya > İçe ve dışa aktar > İleri > Favorileri dışa aktar > İleri > Masaüstüne kaydet

2. del.icio.us'u açıp giriş yapın. Ayarlar (settings) sayfasını açın. Orada içe aktar (import) seçeneğini tıklayın. Masaüstüne kaydettiğiniz yer imleri dökümanını seçin ve ok deyin. "Upload" deyin ve del.icio.us sistemi o dosyadaki bağlantıları eklemeye başlasın.

3. Yükleme sayfası her dakikada bir yenilenecektir. Favori sitelerinizin sayısına göre bu işlem uzun sürebilir. (Benim 1500 yer imimi 2 saatte yükledi.) Bu işlem bir kere başladıktan sonra sayfayı kapatıp başka işlerinize bakabilirsiniz.

4. Yükleme bittikten sonra, tüm yer imleriniz sizin del.icio.us sayfanızda "private" yani şahsa özel şeklinde işaretlenmiş olarak görülecektir. İstediğiniz değişiklikleri yaparak statülerini değiştirebilir ve herkesin yer imlerinizi göremesini sağlayabilirsiniz.

Bu bilgileri yazma sebebim; digg'de karşıma çıkan ve gereksiz uzatmış ve karıştırmış olmasına kızdığım şu İngilizce blog yazısıdır.

Ekleme: Bildirgeç'te de gidip İngilizce sayfaya bağlantı verilmiş. Türkçesi burada dururken...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

eyvallah epey makbule gecdi. her ne kadar ismi oldukca itici gelsede bir faidesi olur kanaatinceyik. del.icio.us bilmem ne

Kenan KARA dedi ki...

Firefox için geliştirilmiş delicious plugin kullanırsanız ziyaret ettiğiniz siteye sağ tıklayarak kolaylıkla delicious'a dahil seçeneğini kullanıp imleyebilirsiniz.

Son günlerde en çok okunan yazılar

 

bu ne be? Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger