Hapishane Mafyası ve Devlet

Meksikalı Mafya, Güney Kaliforniya'da hapiste bulunan 150-300 üyeli ama inanılmaz güçlü bir mafyaymış. Öyle güçlü ki, kendinden büyük yüzlerce sokak çetesinden, gelirlerinin %10-30 arasını haraç olarak topluyormuş. Peki nasıl oluyor da bir hapishane mafyası sokaklardaki mafyalardan haraç alabiliyor?

Meksikalı Mafya'nın bu gücünün ana kaynağı şu: sokaktaki uyuşturucu satıcıları eninde sonunda hapse girecek ve o zaman Meksikalı Mafya'nın insafına kalacak. İşte bu o kadar büyük bir tehlike ki, hapiste işkence görmek istemeyen yüzlerce çete üyesinden haraç toplayabiliyorlar. Hatta hapishane o kadar kilit bir nokta ki, karanlık işlere karışan herkes eninde sonunda buradan geçiyor ve bu kilit noktanın kontrolünü elinde bulunduranlar tüm yeraltı dünyasına bir şekilde hükmetmiş oluyor.

Bu mafyanın çalışma şeklini ve yapısını anlatan akademik bir makalede Bandit Theory (Kanunsuzluk Teorisi) olarak bilinen bir teorinin Meksika Mafyası için de gerçekleştiğini ve mafyanın belli bir büyüklüğe ulaşmasıyla bazı "kamu" hizmetleri de vermeye başladığı söylenmiş. Yani mafya bir devlet gibi davranarak kendisine haraç (vergi) ödeyen çeteleri hem sokakta hem hapishanede koruyor, çete sınırlarını belirliyor, çeteler arası anlaşmazlıklarda arabuluculuk yapıyor. Bunları yapmasının amacı, kendi vergi gelirlerinin süreakli artmasını sağlamak. Meksika Mafyası o kadar güçlü bir iktidara sahip ki, kanunlarını uygulamak için kendi adamlarını bile kullanmasına gerek kalmıyor: bir çete haracını ödemediğinde sadece bir "bilgilendirme" yayınlayarak artık o çetenin kendi koruması altında olmadığını duyuruyor, o çetenin mıntıkasında gözü olan diğer çeteler cezalandırma işini hallediyor.

Bazı düzenlemeler de getiriyor Meksika Mafyası. Mesela araçlı saldırılar, hangi çetenin yaptığı belli olmadığı için polisin dikkatini tüm çeteler üzerinde eşit şekilde dağıtıyor, ve tüm çeteler bu avantajlı yöntemi çok sık kullanmak istiyorlar. Bu durumu 1992'de hapishane sisteminden gönderdikleri şu bildiriyle düzenliyor Mafya: "izinsiz araçlı saldırı yapan kişiler öldürülecektir." Bu bildiri üzerine arabalı saldırı sayısı azalıyor.

Meksika Mafyası, "devlet" yapısının nasıl gerekli olduğunu ve çoğu işlevinin aslında nasıl ihtiyaçlardan çıktığını gösteren bir model adeta.

0 yorum:

Son günlerde en çok okunan yazılar

 

bu ne be? Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger