Kıyak Çekmek

Türkçe konusunda hassas olduğum için, reklamlardaki bazı kelimelere takılıyorum. Mesela İntel'in Facebook uygulaması olarak arkadaşlarına hediye yakıştırma uygulaması var ve adı da Teknolojik Kıyak.

Kıyak kelimesinin ne anlama geldiğini öğrendiğimden beri, pek kullanmamaya çalışırım günlük hayatımda.

Kıyak kelimesinin anlamı:
Atlar, soylarının kalitesi yüksek olsun diye hep en iyi erkek at (aygır) kullanılarak çiftleştirilirmiş. Yılın sadece belli bir zamanında, bir sürü dişi ile birlikte olması gereken bu aygır da hem heyecandan hem de yorgunluktan, cinsel organını dişinin cinsel organına sokmakta başarısız olabiliyormuş. İşte bu sırada seyis veya "kıyakçı" devreye girip, eliyle, aygırın cinsel organını yerleştirmesine yardımcı oluyormuş (resimde görüldüğü gibi). Bu işleme, kıyak çekmek deniyormuş.

İşte bu yüzden "bana bir kıyak yap" falan demeyi sevmem, reklamlarda kullanılmasını da komik bulurum.

Faili Meçhul Kıyak hareketi çıktığında da belki bu yüzden antipatik bulmuştum.

Not: Kıyak kelimesi belki gerçekten buradan çıkmamış olabilir, ama insanlar gerçeklere değil hikayelere inanır, ve bu güzel bir hikaye olduğu için ben buna inanmayı seçtim.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

TDK'ya göre kıyakçının bir başka anlamı: "Gözü pek oyuncu, cesur kumarbaz" demekmiş. Cesur ve kumarbaz sıfatları resme baktıktan sonra daha da anlam kazanıyor :)

Elke Schmitter dedi ki...

"Kıyak" tek başına, sıfak olarak kullanıldığında (halk dilinde de) "güzel, hoş, üstün" anlamında. İsim olarak "hoşgörü, ayrıcalık tanıma" olarak geçiyor TDK sözlüğünde. Bu nedenle "faili meçhul kıyak" sloganındaki kıyak kelimesini argoda kıyak çekmek ile bir tutmayalım :)

"Kıyak çekmek" argo kullanımda evet, açıkladığın anlamda. Çoğu kişi gerçek anlamını bilmiyordur kesin. :)

Herbirini böyle düşünürsek, argonun ele avuca sığmaz ve değişken yapısını gözönünde bulundurduğumuzda, normal hayatımızda kullandığımız birçok sözün aslında nerelere gidebileceğini düşünsene.

Bu arada şu an baskısı olmayan bir argo sözlüğü vardı. Şimdilerde YKY'ndan çıkmış "Büyük Argo Sözlüğü" onun yerini tutar mı bilmiyorum ama yine onun kadar eğlenceli bir okuma deneyimi yaşatacağına eminim.

Son günlerde en çok okunan yazılar

 

bu ne be? Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger