Küreselleşme bitti, geçmiş olsun

Haftasonu Cumhuriyet'te ilginç bir yazısı vardı Zekeriya Temizel'in. "Küreselleşme Bitiyor, Türkiye Bitiriliyor" demiş. Unakıtan'ın "Sümerbank'ı bitirdik, yakında tarihten siliniyor" demesine kızmış. İşte bunları tarih affetmez falan demiş, ama benim düşünmemi sağlayan satırlar şunlar:
"...küreselleşmenin öncüsü gelişmiş ülkelerde önemli gelişmeler oluyor. İtalyan Merkez Bankası tarım kesimini kredilendirmek için kurulmuş bölgesel bir banka olan "Banca Antonveneta" net çoğunluk hisselerinin Hollanda Bankası "ABNAMRO"tarafından alınmasına izin vermiyor, İtalyan hükümeti, Fransız enerji grubu "Etectricite de France"ın İtalyan enerji şirketi "Edison"daki oy haklarına sınırlama getirerek enerji sektöründe Fransız sermayesinin güç kazanmasının önüne set çekiyor. Japon Parlamentosu, posta hizmetlerinin özelleştirilmesini kabul etmiyor. ABD petrol şirketi UNACOL'un bir Çin şirketine satılmasını ABD senatosu'ndaki itirazlar engellerken, Fransız DANONE'nin Amerikan şirketi PEPSİCO tarafından satın alınacağı söylentileri ile Fransa'da yer yerinden oynuyor, satış durduruluyor. Fransız Cumhurbaşkanı Chirac ulusal şirketlerin korunması gerektiği konusunda açıklama yapıyor. Oysa aynı DANONE, Türk piyasasına girerek Türk TiKVEŞLİyi satın alabiliyor. Yoğurdun anavatanı Türkiye'de Fransız Danone'nin piyasa hâkimiyeti kurmaya dönük çabaları ile TlKVEŞLİ'ye yönelik düşüncelerinin sır olmaması gerekirken, buna yönelik
hiçbir hareket olmuyor. Bugün piyasada hâlâ Tikveşli markası taşıyan ürünler varsa bunun nedeni Tikveşli adı piyasadan silinse bile pazanna tamamen hâkim olmanın olanaksızlığından kaynaklanıyor olsa gerek.
"


Ben tam olarak katılıyorum diyemem, ve mantık hataların da farkındayım (pazarlama ile ilgili), ancak yine de ilginç bir bakış açısı.

0 yorum:

Son günlerde en çok okunan yazılar

 

bu ne be? Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger