Dunning-Kruger Sendromu

Justin Kruger ve David Dunning isimli iki psikolog tarafından tanımlanan Dunning-Kruger Sendromu'na göre cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.

Bu iki psikolog, teorilerini Amerikalı öğrenciler üzerinde test etmişler. Öğrencilere bir test yapmışlar ve testin sonucunda ne kadar başarılı olacaklarını tahmin etmelerini istemişler.

  • En başarısızların (soruların %10'u ve daha azını doğru cevaplayanların), testin %60'ına doğru cevap verdiklerine, ayrıca iyi günlerinde olsalar %70'e ulaşabileceklerine inandıkları sonucu ortaya çıkmış.
  • En başarılıların (%90 ve üstü doğru cevaplayanların) soruların yüzde 70'ine doğru cevap verdiklerine inandıkları görüldü.

Yapılan diğer araştırmalardan da çıkanlar göstermiş ki:
  • Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
  • Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.
  • Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.
  • Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.

Bu sendromu iş hayatı için yorumlayan bir uzman da demiş ki:
İşinde çok iyi olduğuna yürekten inanan "yetersiz", kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve haddi olmayan görevlere talip olmaktan en küçük bir rahatsızlık duymayacaktır. Aksine bunu bir "hak"olarak görecektir.

Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar ise çalışma hayatında "fazla alçakgönüllü" davranarak kendilerine haksızlık edecekler, öne çıkmayacaklar, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmayacaklar, kıymetlerinin bilinmesini bekleyecekler (ve bilinmeyince için için kırılacaklar ve kendilerini daha da geriye çekecekler) ve muhtemelen üstleri tarafından "ihtiras eksikliği" ile suçlanacaklardır. Sonuçta, "kifayetsiz muhterisler" her zaman ve her yerde daha hızlı yükselecekler ve daha yukarılara çıkacaklardır.

0 yorum:

Son günlerde en çok okunan yazılar

 

bu ne be? Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger