Yeni nesil bankaların logoları neden aynı?

"Yeni nesil banka" veya "şubesiz banka" gibi isimlerle öne sürülen, banka şubesi kullanmadan, sadece İnternet ve ATM'ler üzerinden iletişim kurulan bankacılık modelleri son zamanlarda pek popüler ve geçici bir trend değil kalıcı bir yenilik olduğu konuşuluyor.

Amerika'da bu akımın ilk önemli örneği, kendisine "non-bank" diyen Simple. İspanya'nın en büyük bankalarından BBVA tarafından satın alınması biraz alay konusu olsa da, kurucuları büyük banka altında bu modelin daha iyi çalışacağını düşündükleri için satmayı kabul etmişler ve satın almadan sonra müşterilerinin %330 arttığı haberleri geliyor, demek ki haklıymışlar.

Yeni nesil bankaların logoları
Türkiye'deki finansçılar da tabii ki dünyadaki bu gelişmeyi takip edip, kendi içlerinden benzer ürünler çıkarmaya başladılar; Finansbank'tan Enpara, Garanti'den iGaranti, Yapı Kredi'den Nuvo isimli hizmetler çıktı, yenileri de yoldadır diye tahmin ediyorum. Sonuçta işin içinde hem para, hem innovasyon algısı, hem de pazarlamacıların pek sevdiği "yeni marka yaratma" olayı var.

İşin ilginci, sadece iş modelini ve ürün özelliklerini değil, logosunu da fazlasıyla örnek almış bizimkiler. Normalde, logoyu bırakın kurumsal renkleri konusunda bile hassas davranan banklardan beklenmeyecek bir hareket bu. (Nuvo'nun logo renginin Yapı Kredi mavisi olduğuna dikkatinizi çekerim.) Üstelik o logonun ne anlama geldiğini, neyi ifade ettiğini de anlayamadım ben; hani "aynı iç görüden çıkarak aynı sonuca ulaşma" da denemez buna.

Kurumsal şirketler İnternet'te iş yapmanın getirdiği şeffaflığı henüz kavramamış olabilir, doğaldır, ama yurt dışında sunum yaptıklarında dikkat çekmeyeceğini mi düşündüler acaba? Çünkü ister istemez "Simple of Turkey" olarak lanse edilecekler ve eğer Simple ile resmi bir ilişkileri yoksa logo benzerliği tuhaf karşılanabilir. Bu arada finans grubu olarak BBVA'nın Türkiye'deki partneri Garanti Bankası.


0 yorum:

Son günlerde en çok okunan yazılar

 

bu ne be? Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger