Marissa Mayer ile Google hakkında

Alan Williamson, Google'ın arama müdürü Marissa Mayer ile yaptığı bir söyleşiden aklında kalanları kendi bloğunda yazmış. Ben de çevirdim, buyurun:

  1. Google ana sayfasının o kadar çıplak olmasının sebebi, kurucuların HTML bilmemeleri ve hızlı bir arayüz istemeleriymiş.
  2. Giriş sayfasının seyrek oluşu yüzünden, ilk kullanıcı testlerinde denekler sadece oturup ekrana bakmış. "N'oluyor?" diye sorulduğunda da "Devamını bekliyoruz" diyorlarmış. Bu sorunu çözmek için, sayfanın altına telif hakları mesajını koymuşlar.
  3. Arama konusundaki en büyük sıçramalardan birisi, yazım denetimini tanıtmalarıymış. Bu özellik trafiği hemen iki katına çıkartmış.
  4. Meşhur "Kendimi şanslı hissediyorum" düğmesi neredeyse hiç kullanılmıyormuş. Yine de, denemelerde bu düğmenin kaldırılmasının Google tecrübesini zayıflattığı saptanmış.
  5. Orkut Brezilya'da çok popüler. Orkut, kendisine bu konuda epey özgürlük tanınan çok zeki bir Google mühendisinin eseri. Bu özgürlük yüzünden standart Google arayüzüne bile sahip değil. (Çevirmenin notu: Orkut'u geliştiren mühendisin Orkut isminde bir Türk olduğu söylenir.)
  6. Google ufak-ve-sık değişiklikler yapar. Değişiklikler önce deneyden habersiz bir kullanıcı grubunda denenir ve nasıl tepki verdikleri incelenir.
  7. Google, dünyadaki en geniş çevirmen apına sahiptir.
  8. %20 ve %5 kurallarını kullanırlar. Eğer insanların en az %20'si bir özelliği kullanıyorsa, o özellik eklenir. İnsanların en az %5'i bir arama özelliğini kullanmalıdır ki, "gelişmiş özellikler" kısmına bu özellik eklensin.
  9. Kullanıcı testlerinde görmüşler ki, kullanıcıların çok az genel kullanıcı profiline uyuyor. Bu yüzden sürekli labler düzenleyerek insanların nasıl arama yaptıklarını gözlemliyorlar.
  10. 'Google' adı bir kazaymış. Kurucular aslında 'Googol' dediklerini zannediyorlarmış.
  11. Gmail, halka açılmadan önce 2 yıl boyunca şirket içinde kullanılmış. 6 tip email kullanıcısının olduğunu tespit etmişler, ve Gmail bu 6 tipe de hitap edecek şekilde tasarlanmış.
  12. Geri dönüşleri aktif olarak dinliyorlarmış. Google2a atılan bir e-posta karadeliğe atılmış bigi olmazmış.
  13. Çalışanlar zamanlarının %20'sini kendi projelerinde çalışarak geçirmeleri için teşvik edilirlermiş. Google News, Orkut gibi hizmetler hep bu çalışma modeli sayesinde ortaya çıkmış.
  14. Bir arama sonucu sayfasını 500ms'de hazırlayıp sunmayı hedefliyorlarmış.
  15. Alıntı: Kullanıcılara bir şeyi istedikleri anda verin
  16. Alıntı: Duyarlılığı entegre edin

Bu yazı, "Google kurucuları HTML bilmiyormuş" başlığıyla digg'de ana sayfaya çıktı.

0 yorum:

Son günlerde en çok okunan yazılar

 

bu ne be? Copyright © 2011 -- Template created by O Pregador -- Powered by Blogger